طرز فکر (Mindset)

طرز فکر (Mindset)

مونا شش بلوکی

در این مقاله به توضیح طرز فکر که خانم کارل دوک استاد روانشناسی دانشگاه استنفورد در مورد آن تحقیقاتی را انجام داده است می‌پردازیم.

طرز فکر چیست؟

طرز فکر نوع نگاه و دیدگاهیست که به زندگی داریم و بیشتر در ارتباط با باور‌های سطحی و عمیق ما در زندگی است. خانم دوک در نتیجه تحقیقاتش و در کتاب خود دو نوع طرز فکر ثابت و رشد را معرفی می‌کندکه باور به هر کدام از آن‌ها باعث تفاوت در رفتار و عملکرد افراد می‌شود. او می‌گوید: ” دیدگاهی که برای خودمان اتخاذ می‌کنیم به شدت روی شیوه زندگیمان اثر دارد. “

ویژگی‌های طرز فکر ثابت

طرز فکر ثابت باور به ویژگی‌های تغییر ناپذیر است که با داشتن این باور مرتب می‌خواهید خود را در کسب و کار و زندگی اثبات کنید، آن‌ها تکیه بر هوش و استعداد دارند و هر چیزی که هوش و شخصیت آن‌ها را به چالش بکشد از آن فاصله می‌گیرند آن‌ها باور دارند که ویژگی‌های ثابتی دارند و این ویژگی‌ها قابل رشد نیستند، مثلاً معتقدند که ضریب هوشی ثابتی دارند، به همین دلیل همیشه می‌خواهند اثبات کنند که با هوش هستند. آن‌ها از شکست می‌ترسند و عموماً شکست را به معنی احمق بودن و ضریب هوشی پایین می‌دانند. افراد با طرز فکر ثابت از انجام دادن کار‌های جدید فراری هستند چرا؟ چون اگر بخواهند کار جدیدی را امتحان کنند، ممکن است در انجام این کار شکست بخورند و این شکست برای آن‌ها مهر تأییدی بر احمق بودن یا بی‌استعداد بودن‌شان است.

ویژگی‌های طرز فکر رشد

در طرز فکر رشد باور به این است که می‌توانید ویژگی‌های اولیه خود را با آموزش، ممارست، تلاش و تجربه رشد دهید، این طرز فکر به افراد کمک می‌کند در زمان‌های بحرانی کسب و کار و زندگی یا در هنگام شکست دچار ناامیدی مطلق نشوند، آن‌ها در عین اینکه احساس ناراحتی و اضطراب می‌کنند اما متوقف نمی‌شوند و به تلاش خود ادامه می‌دهند. آن‌ها در پی پنهان کردن نقاط ضعف خود نیستند بلکه در تلاشند تا ضعف‌های خود را بهبود داده و رفع کنند. ممکن است در تلاش‌های اولیه به نتیجه نرسند اما پس از مداومت و تلاش حتماً به نتیجه می‌رسند و رشد خواهند کرد.

چگونه طرز فکر‌ها روی زندگی ما تأثیر دارند؟

افکار تأثیر قدرتمندی بر زندگی ما دارند، آقای مارتین سلیگمن پدر روانشناسی مثبت نگر جمله معروفی دارد که می‌گوید: “که انسان‌ها می‌توانند روش فکر کردن خود را عوض کنند.”

احتمالاً شما هم دیده‌اید که دو اتفاق کاملاً مشابه برای دو نفر پیش می‌آید اما آن‌ها دو واکنش کاملاً متفاوت از یکدیگر را بروز می‌دهند

مثلاً اگر برای فردی اتفاق بدی پیش بیاید او مرتب دچار افکار منفی و یآس می‌شود و فرد دیگر در مواجهه با این اتفاق تمرکز خود را بر روی راه حل عملکرد و مدیریت افکار خود می‌گذارد

همه ما قسمت‌هایی از تفکر ثابت و تفکر رشد را همزمان داریم، ممکن است فردی در کسب و کار تفکر رشد داشته باشد و در زمینه ارتباطات یا فرزندپروری تفکر ثابت داشته باشد.

حال که با ویژگی‌های هر دو طرز فکر آشنا شدید در زندگی و کسب و کار خود بررسی کنید. ببینید کجا‌ها طرز فکر رشد و کجا‌ها طرز فکر ثابت دارید؟

مقالات مرتبط

دیدگاه

0 نظر تاکنون ارسال شده است

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/monashes/domains/monasheshboloki.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 4757

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (1) in /home/monashes/domains/monasheshboloki.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 4757