اعتماد به نفس در سخنرانی

اعتماد به نفس در سخنرانی

مونا شش بلوکی

فقدان ایمان است که افراد را وادار می‌کند، از مواجهه با چالش‌ها بترسند. من به خودم ایمان دارم.

                                                                                                                                                 “محمد علی کلی”

اعتماد به نفس چیست؟

اعتماد به نفس یعنی باور و اعتماد کامل به مهارت ها و توانمندی های خود.

برای غلبه بر ترس و پرورش اعتماد به نفس خود، به تواناییتان در صحبت کردن موفقیت آمیز در جمع اعتماد کنید. باورهای منفی و مبتنی بر ترس خود را به باورهای مثبت و قدرت بخش تبدیل کنید.

در این مقاله به برخی از مهمترین روش هایی که برجسته ترین سخنرانان دنیا از آنها بهره گرفته اند می پردازیم.

 

قدرت تجسّم

 در این تکنیک به صورت خلاقانه خیال پردازی کنید. در یک جای آرام و ساکت خودتان را در حال اجرای سخنرانی تصور کنید. اینکه آآآ ارام، قوی و با اعتماد به نفس هستید. همه جزئیات را مثل حالت چهره، وضعیت بدنتان، لباسی که پوشیده اید، محل و جایگاه سخنرانی و حضار را ببینید. صدای خود را بشنوید. خودتان را کاملاً مسلط به موضوع و بحث سخنرانی ببینید. تصاویر را، مانند نگاه کردن به یک فیلم در ذهن خود ببینید.

پایان خوب سخنرانیتان را، مثل وقتی که پایان یک فیلم را می دانید و از پیچ و خم های آن مطلع هستید و دیگر در طول تماشای فیلم احساساتی نمی شوید و آرامش دارید به همین شکل، ببینید. لحظه ای که حضار تشویقتان می‌کنند و شما از انجام موفقیت آمیز کارتان لذت می برید و احساس شادی، خوشحالی و اعتماد به نفس دارید، را تصور و مجسم کنید. در واقع احساساتتان را با تصاویری از خودتان که یک سخنران توانا و شایسته هستید ادغام کنید.

 

این تجسم و تصویرسازی را چند بار انجام دهید و تکرار کنید به این دلیل که ذهن ناخودآگاه فرق بین واقعیت و تصور خیالی را تشخیص نمی‌دهد و در آن هنگام که شما بلند می‌شوید تا صحبت کنید ذهن ناخودآگاه تصور می‌کند شما بارها و بارها این تجربه موفق را داشته اید. بنابراین در زمان واقعی و فیزیکی هم این تجربه را برای شما به وجود می آورد و باعث می شود تا حد زیادی ترس و استرس شما کاهش پیدا ‌کند.

بهترین زمان برای انجام این تمرین، در لحظات قبل از خواب و دقایق اولیه بعد از بیداری است. به دلیل اینکه ذهن ناخودآگاه در این دو زمان تأثیر پذیری و تلقین پذیری بیشتری دارد. اگر این تمرین را قبل از خوابیدن انجام دهید در هنگام خواب عمیق، ذهن ناخودآگاه روی این تصویرها کار انجام می‌دهد و آنها به همین حالت تثبیت خواهند شد.

 

جملات تأییدی/ استفاده از عبارات مثبت

اینکه شما چطور در طول روز با خودتان صحبت می‌کنید بر احساسات، افکار و نحوه عملکرد شما تأثیرگذار است. از آنجایی که کلمات قدرت دارند، بنابراین با انتخاب کلمات و جملات درست و مناسب و همچنین تکرار کردن آنها اعتماد به نفس خود را بیشتر کنید. با این کار شما می توانید وضعیت، شدت و محتوای آنچه منتقد درونیتان می‌گوید را تغییر دهید.

جملاتی مانند:

«تو می توانی!»،

«من یک سخنران حرفه ای و جذاب هستم.»

«من عالی سخنرانی می‌کنم.»

«من یک سخنران بی نظیر هستم.» و …

تکرار این جملات تأییدی باعث برنامه ریزی مجدد ذهن ناخودآگاهتان می‌شود و به مرور زمان آن جملات را باور خواهید کرد. وقتی شما باور کنید که سخنران خوبی هستید مثل یک سخنران خوب هم عمل و رفتار خواهید کرد.

همچنین می توانید قبل از سخنرانی چندین بار این جمله را با خود بگویید: «من خودم را دوست دارم.» وقتی شما خودتان را دوست داشته باشید، آرام می شوید و اعتماد به نفستان نیز افزایش پیدا می‌کند و باعث می‌شود مخاطبانتان را هم بیشتر دوست داشته باشید که در نتیجه آن احساستان نیز بهتر می شود.

 

تکنیک «انگار که»

 وقتی طوری عمل و رفتار می کنید، انگار که یک سخنران حرفه‌ای هستید، یا انگار که آرامش دارید و یک فرد با اعتماد به نفس هستید در نتیجه، به صورت ناخودآگاه خصوصیات و رفتار فردی را که می تواند آن کار را به خوبی انجام دهد پیدا می کنید. الگو برداری از نقاط مثبت، رفتار و عملکرد افراد موفق در سخنرانی، نیز باعث بالا رفتن اعتماد به نفس شما می شود.

 

تن صدای خود را بالا ببرید

 در هنگام سخنرانی وقتی به خاطر استرس و اضطراب صدای شما دچار لرزش می شود، فقط کافی است کمی تن صدای خود را بالاتر ببرید در این حالت متوجه می‌شوید که لرزش صدای شما کم شده و یا از بین رفته است.

 

بررسی محل سخنرانی

 کمی زودتر به محل سخنرانی بروید و فضای آنجا را بررسی کنید و همه جا را با دقت ببینید. روی سن قدم بزنید. وسایل سخنرانی را ببینید و مجدد چک کنید.

همچنین از این فرصت استفاده کنید و با بعضی از شرکت‌کنندگان ملاقات و صحبت کنید. در این صورت، وقتی که از شما برای سخنرانی دعوت می شود و بر روی سن می روید می توانید از بین مخاطبان افرادی که قبل از شروع سخنرانی با آنها آشنا شده اید و ارتباط دوستانه گرفته اید یا چهره های مهربان و خندان را پیدا کنید و با دلگرمی ای که از نگاه کردن به آنها می گیرید آرامش و اعتماد به نفس بیشتری را در خود احساس نمایید.

 

وضعیت بدن

  • صاف بایستید و سرتان را بالا بگیرید وقتی بدن در این وضعیت قرار می‌گیرد، ذهن ناخودآگاه آن را به عنوان احساس اعتماد به نفس تداعی می‌کند.
  • نفس عمیق بکشید. وقتی چند نفس عمیق می کشید و آن را قبل از بازدم کمی نگه می دارید، برای مدت کوتاهی وارد سطح آلفای ذهنی(زمانی که مغز در موقعیتی از آرامش قرار می گیرد) می شوید و اعصابتان آرام می‌شود. از طرفی به لحاظ فیزیولوژیکی امکان ندارد که به طور همزمان نفس عمیق بکشید و نگران باشید.
  • انگشتان پای خود را تکان دهید. این کار یادآور دوران کودکی است و حالت هیجان همراه با احساس شادی و لبخند را در شما به وجود می‌آورد.
  • بدن خود را تکان دهید. یک راه برای اینکه از فشار جسمانی رها شوید تکان دادن مناطقی از بدن است که تحت تأثیر فشار هستند. مانند چرخاندن و نرمش شانه‌ها، تکان دادن پاها، چرخاندن سر و باز و بسته کردن دهان.

 

ایجاد حس قدردانی

 وقتی در برابر مخاطبان قرار می‌گیرید، بابت فرصتی که برای صحبت کردن شما پیدا شده است حس قدردانی و سپاسگزاری را در خود ایجاد کنید. به خودتان افتخار کنید که دانش، نظرات و دیدگاه‌های خود را می توانید با آنها به اشتراک بگذارید با داشتن این احساس، اعتماد به نفس در وجودتان افزایش پیدا می‌کند.

 

مخاطبان طرفدار شما هستند

 اگر ناآرام هستید و نگران اشتباه کردن، یا اگر کارها مطابق با برنامه‌ریزی شما پیش نمی روند، این موضوع را بدانید که مخاطبان، شما را درک می کنند. آنها وقت و در بعضی مواقع پول خود را هزینه کرده‌اند و از شما می‌خواهند عملکرد خوب و موفقیت‌آمیزی داشته باشید. آنها قصد مسخره کردن شما را ندارند. احساس خود را نسبت به مخاطبان خوب و مثبت نگه دارید.

 

کامل گرا نباشید

انتظار غیر واقع گرایانه و بیش از حد از خود نداشته باشید که اگر یک اشتباه در سخنرانی کردید شکست خورده و نا موفق بوده‌اید وقتی پیام های کلیدیتان را به مخاطبان منتقل می کنید و به هدف خود می‌رسید، این خود یک موفقیت است.

 

خودتان باشید

 اگر نگران قضاوت دیگران باشید و ادا در بیاورید، احساس آرامش نخواهید داشت و همیشه نگران این هستید که نقابتان بیفتد! بنابراین یک رویکرد محاوره‌ای تر در سخنرانی در پیش بگیرید و بیشتر روی ارتباط خود با مخاطبان تمرکز کنید. وقتی شما مهارت عالی دارید و به صورت طبیعی رفتار می کنید و خودتان هستید یک سخنرانی با شور و شوق و باتأثیرگذاری بیشتری ارائه می دهید.

 

آمادگی

یکی از اثربخش ترین راه ها برای اینکه اعتماد به نفس بیشتری احساس کنید آمادگی است. برای برنامه ریزی سخنرانی خود، تلاش کنید. هر چقدر با مطالبی که می خواهید ارائه بدهید بیشتر آشنا باشید، سخنرانی برایتان راحت تر است. برای تمرین قسمتهایی که خوب بلد نیستید و تسلط کافی ندارید، بیشتر انرژی و وقت بگذارید.

 

تمرین کنید

وقتی می‌خواهید سخنرانی کنید مغز با موقعیت جدیدی روبرو می شود که این تجربه برای قسمت مغز خزنده، ناخوشایند است. بنابراین برای اینکه با ترستان روبه‌رو شوید از هر فرصتی و موقعیتی برای سخنرانی کردن استفاده کنید.

« بترسید، ولی اقدام کنید.»

 

متن سخنرانی را حفظ نکنید

 این کار باعث وابستگی شما به نوشته ها و جملاتی که حفظ کرده اید می‌شود و در طول سخنرانی نگران فراموش کردن یا جابجا شدن جملات هستید، که در این صورت تمرکزتان نیز از بین می‌رود. به جای حفظ کردن متن سخنرانی می‌توانید عنوان مطالب مهم و یا نکات را روی کارت کوچکی یادداشت کنید و فقط برای یادآوری، نگاهی کوتاه به آنها بیندازید.کارتهای یادداشت را شماره گذاری کنید که اگر به هم ریخته شدند بتوانید آنها را به ترتیب مرتب کنید.

 

ظاهر و لباس مناسب داشته باشید

 آراسته بودن و لباس مناسب پوشیدن به شما احساس اعتماد به نفس بیشتری می دهد. همچنین در این حالت نوع نگاه و برداشت مخاطبان نسبت به موقعی که لباس معمولی و نامناسب برای اجرای سخنرانی دارید نیز متفاوت است.

 

نوشیدن آب

وقتی احساس اضطراب دارید، بدنتان آدرنالین ترشح نموده و در نتیجه دهانتان خشک می‌شود، که ممکن است صحبت کردن در این حالت برایتان سخت شود. نوشیدن آب، خشکی دهان شما را رفع می کند. البته به اندازه کافی آب بنوشید!

 

با شکم خالی سخنرانی نکنید

 وقتی استرس دارید ممکن است بی میل شده و اشتهای خوردن نداشته باشید. بهتر است یک ساعت قبل از سخنرانی کردن کمی غذای سالم بخورید، زیرا شکم خالی استرس را تشدید می کند.

 

مشابه سازی وضعیت واقعی سخنرانی

شرایط و وضعیت سخنرانی واقعی را برای خود شبیه سازی کنید. می توانید لباس های روز اجرا را بپوشید. با وسایلی که هنگام سخنرانی استفاده می کنید مثل میکروفون، لپ تاپ و پروژکتور تمرین کنید. از همان یادداشتهای اصلی استفاده کنید و در صورت امکان چند روز زودتر از ارائه سخنرانی، در خود محل نیز تمرین و مروری داشته باشید.

 

راز اصلی! مضطرب به نظر نرسید

 وجود کمی استرس برای شما خوب و زیاد آن بد است. هیجان، قدرت شما را افزایش و درجه هوشیاریتان را بالا می‌برد. از هیجان خود برای ارائه یک سخنرانی پرانرژی و شگفت انگیز استفاده کنید و تحرک بیشتری داشته باشید. مهم این است که شما اضطراب خود را کنترل کنید. همین که در نظر بینندگان شما اعتماد به نفس دارید کافیست!

در نهایت وقتی شما در سخنرانی کردن تجربه پیدا می کنید استرس و اضطرابتان کاهش پیدا می‌کند و از ارائه و اجرای سخنرانی لذت خواهید برد.

مقالات مرتبط

دیدگاه

0 نظر تاکنون ارسال شده است